Workshops & events

Wortel biestarwegras

Ondergrondse micro-workshop

Zondag 11 mei 2025, 14.00 - 16.30 uur
atelier Rob van Es, Hooikade 13 in Delft

We gaan 11 mei ondergronds en onderzoeken wortels van planten. Die zijn heel anders dan de stengels bovengronds. In de wortels worden water en mineralen opgezogen. Heel fijne wortelhaartjes en schimmelnetwerken helpen een handje.
Zondagmiddag 11 mei gaan we het ontdekken. Er staan 10 microscopen met toebehoren klaar. We gaan van verschillende planten piepkleine plakjes wortel bewerken, zodat onzichtbare contrasten zichtbaar worden. En we gaan microscoop-foto’s met de smartphone maken. De gemaakte preparaten gaan als souvenir mee naar huis. Deze workshop is ook voor beginners.

Scherm­afbeelding 2025 03 24 om 14.07.32

Lezing  over kunst en botanische microscopie
Hortus Botanicus Amsterdam

Vrijdag 11 april 14.30 uur

Hoe breng je met de microscoop botanische onderwerpen in beeld als je de wereld met een kunstenaarsoog beziet?

Lezing van Rob van Es voor Vrienden van de Hortus Botanicus Amsterdam

Scherm­afbeelding 2025 03 04 om 16.58.16

Microscopie-workshop over de roos

Zondagmiddag 6 april 2025
atelier Rob van Es, Hooikade 13 in Delft

Een roos is een bloem vol symboliek. ’Een roos is een roos is een roos’, dichtte schrijfster Gertrude Stein ooit.  Ook onder de microscoop is de roos pure poëzie.  Met bijvoorbeeld een oogstrelend vruchtbeginsel en een geraffineerde structuur in de steel. En dan die bloemblaadjes…
Zondagmiddag 6 april gaan we het ontdekken. Er staan 10 microscopen met toebehoren klaar. We gaan piepkleine onderdelen en ultradunne plakjes roos bewerken, zodat onzichtbare contrasten zichtbaar worden. En we gaan microscoop-foto’s met de smartphone maken. De gemaakte preparaten gaan als souvenir mee naar huis. Deze workshop is ook voor beginners.

IMG 4687 2 kopie

Atelierroute Delft

Zaterdag 12 en zondag 13 april 2025

Atelierroute in Delft. Ook ateliercomplex Bacinol (Hooikade 13) doet mee. Dus mijn atelier is dan ook te bezoeken. Beide dagen van 12.00 tot 17.00 uur

IMG 4717 3

Lentesalon Delft

3 april t/m 4 mei 2025

In Kadmium, Agathaplein 4, Delft

“Lentesalon 2025”

Scherm­afbeelding 2024 12 17 om 19.31.13

Cursus '100 kleuren zwart'

7 lessen: januari t/m maart 2025

100 kleuren zwart? Zwart is zwart zou je zeggen. Maar dat is niet zo. Zwart is ook licht-zwart: grijs dus. Met verschillende tinten zwart kun je dingen maken die zoveel kleur en nuances verbeelden dat het rood van een roos erbij verbleekt.
In deze tijd van schreeuwende kleuren en botte contrasten is ‘100 kleuren zwart ‘ een weldaad voor het oog. 

We gebruiken in de cursus nu en dan ook een subtiele steunkleur. En we maken soms een uitstapje naar monochroom werken in een andere kleur. Maar meest van dit alles toch vooral zwart. Ook experimenteren we met verschillende materialen. Van houts-kool, siberisch krijt en conté tot karton in zwarte en grijze tinten. En van donkere inkten tot linosnedes (gastles kunstenaar en ‘drukwerker’ Mariska Mallee). 
Deze cursus is niet voor zwartkijkers, maar voor mensen die door de herwaardering van zwart graag kleur aan het bestaan willen geven.  
Zeven lessen in het atelier van Rob van Es

Gebouw Bacinol, Hooikade 13 in Delft
 
Kosten € 275,00 
(zeven lessen, inclusief alle materialen)
 
De cursus is naar keuze op woensdagavond of zaterdagochtend te volgen.
 
Woensdag-cursus
Woensdagavond van 20.00 tot 22.30 uur,
op 22 januari, 29 januari, 5 februari, 19 februari, 5 maart, 
12 maart en 19 maart. 

Zaterdag-cursus DE ZATERDAGCURSUS IS INMIDDELS VOLGEBOEKT.
Zaterdagochtend van 10.00 tot 12.30 uur, 
op 25 januari, 1 februari, 8 februari, 22 februari, 8 maart, 
15 maart en 22 maart.

Aanmelden en meer informatie:
info@robvanes.nl

IMG 3178 (1)

Denkend aan IJsland

15 april t/m 15 juni 2025

Marloes Koster (IJsalndse landschappen vanuit de herinnering) en Rob van Es (lava-planten onder de microscoop). Op de kunstmuur van De Salon, tussen brasserie Huszar en de ateliers, in het Bacinol-gebouw aan de Hooikade 13 in Delft

IMG 9232 kopie

De ongeziene groene stad

17 april tot 28 mei 2025
Stadskantoor gemeente Delft, grote publieksruimte

Delft heeft een ongeziene kant: de binnenkant van bomen langs de grachten, van bloemen in de parken en van onkruid op de stoepen. Kunstenaar en botanisch microscopist Rob van Es brengt deze ongeziene groene stad in beeld. Flinterdunne plakjes plantenweefsel gingen met contrastvloeistof onder de microscoop. Met de camera is zo een serie veelkleurige botanische Delftse landschappen op celniveau vastgelegd.

IMG 4396 kopie

Microscopie-safari

27 april, 24 augustus en 26 oktober 2025, 13.30 - 16.30 uur.
Hortus Botanicus Delft

Ga met microscopist Rob van Es mee op een drie uur durende micro-safari en ontdek de fascinerende binnenwereld van planten en bomen: zo zag je de hortus nog nooit!
Het werkt zo. Met een klein groepje kijken we eerst hoe een microscoop werkt. Met instructies, een loep en een botanisch schaartje begint de safari in de hortus. Ga onder begeleiding van een Hortus medewerker op zoek naar de bomen en struiken die op het safariprogramma staan en knip er zoals geïnstrueerd heel kleine stukjes af. Die gaan mee naar de tien microscopen die startklaar staan in de safarikamer. Met een microscopeermes snij je van de plantenmonsters ultradunne plakjes. Die ga je bewerken met speciale vloeistoffen. Daarna begint het grote genieten. Je ontdekt onder de microscoop dat de safari-oogst fantastische landschappen oplevert van gekleurde cellen en vezels. Via de kijkbuizen van de microscoop fotografeer je die landschappen. Natuurlijk legt Rob van Es precies uit wat je ziet. Alles wat je gemaakt hebt, mag mee naar huis.

Ontdeckte Onsigtbaarheeden

31 mei t/m 7 september 2025
Kunstcentrum Radius, Kalverbos 20, Delft

Kunstenaars Bram Zwartjens, Jaco van der Vaart, Wim van Egmond en Rob van Es laten zien hoe zij in hun werk schatplichtig zijn aan Antoni van Leeuwenhoek.

Scherm­afbeelding 2025 02 19 om 21.30.12

Het landschap van de verbeelding

Zondag 9 maart bij Land Art Delft aan de Rotterdamseweg 205

Het project heet KaleidoScape, een versmelting  van gedicht, minimal music voor zes klarinetten en zes sjabloondrukken van mijn hand. Op 9 maart te zien en te horen in de yurt-tent van Land Art Delft. Een ode aan Midden-Defland. Voor meer informatie en tickets: www.odeaanmiddendelfland.nl

IMG 4705

Aangroeisels op bomen

Zondag 9 februari

Microscopieworkshop over korstmossen en mossen: aangroeisels op bomen. Met speciale aandacht voor de samenwerking tussen algen en schimmels.

Hortus botanicus Leiden

UITVERKOCHT

Scherm­afbeelding 2025 02 05 om 21.46.40

Sperzieboon onder de microscoop

Zondag 16 februari, 14.00 - 16.30 uur

De sperzieboon is een allemans groente. Bij aardappels, rijst en… bij de microscoop. Als laatste in de serie ‘groente onder de microscoop’ gaan we de binnenwereld van de sperzieboon verkennen.
Zondagmiddag 16 februari staat-ie op het menu. Net als de paprika, de courgette, de broccoli en de artisjok belooft het weer een avontuur te worden.
Er staan 10 microscopen met toebehoren klaar. We gaan ultradunne plakjes sperzieboon bewerken, zodat onzichtbare contrasten zichtbaar worden. En we gaan microscoopfoto’s met de smartphone maken. De gemaakte preparaten gaan als souvenir mee naar huis. Deze workshop is ook voor beginners.

atelier Rob van Es
Hooikade 13 in Delft 

45 euro p.p. inclusief alles.
Of 40 euro als je eerder al meedeed.

Aanmelden: info@robvanes.nl

Scherm­afbeelding 2025 03 05 om 08.21.10

Woensdag 6 maart 2025

Mozaïek komt op bezoek

Leuk! Kinderen van groep 5 van basisschool Het Mozaïek komen naar ons ateliercomplex Bacinol. Kinderen willen ervaren hoe het is om kunstenaar te zijn en wat er voor komt kijken om dat te worden. Vragenlijstjes liggen al klaar, hoorden we van de school. Ze kunnen in onze ateliers ook aan de slag met wat kleine maakopdrachten.

5588 Hortus botanicus   campagnebeeld2 kopie

Planten & Planeten

Vanaf 7 februari 2025

Op 7 februari 2025 opent de tentoonstelling Planten & Planeten, een samenwerking tussen Instituut Sterrewacht en de Hortus botanicus Leiden, in het kader van het lustrumjaar van de Universiteit Leiden. Ontdek het fascinerende verhaal van leven op aarde, met moderne rariteitenkabinetten, oeroude planten, meteorieten en kunstwerken. Rob van Es maakte botanische micropreparaten voor deze expositie.

LOGO FB IJKC 11

Microscopiekunst van Rob van Esop het IJ Kunst Collectief op het KNSM-eiland in Amsterdam

Zaterdag 29 en zondag 3 maart 2025

Microscopiekunst van Rob van Es

op het IJ Kunst Collectief op het KNSM-eiland in Amsterdam

Zaterdag 29 en zondag 3 maart 2025

(11.00 tot 17.00 uur) in Loods 6

KNSM-laan 143 Amsterdam

Kop rob van es kopie 2

Botanisch genieten in atelier Rob van Es

Woensdagavond 11 december

Woensdagavond 11 december gezellig naar kunst kijken met een fijn glas erbij? Kom dan naar mijn atelier in gebouw Bacinol aan de Hooikade 13. Ik ben die avond gewoon aan het werk. Bezoekers zijn welkom. Ik schilder, sjabloondruk en microscopeer.  En ondertussen kunnen bezoekers mij op de vingers te kijken.

Op dit moment hangt een enorm uitvergrote microscoopfoto van de klierhaar van de akkermelkdistel op de expositie De Kunstparade in Museum Prinsenhof Delft. De foto sluit aan bij de wondere wereld van de botanische microscopie die steeds meer mensen fascineert. Er hangen mooie prints in het atelier, zowel van microscopische beelden als van kleurrijke sjabloondrukken.

Goede reden om bezoekers op 11 december een botanisch biertje aan te bieden.

We maken er gewoon een gezellige avond van. Niets moet. Gewoon lekker rondkijken. Meeschilderen of mee-microscoperen mag ook trouwens. Kwasten en microscopen staan klaar.

Woensdagavond 11 december van 19.00 tot 22.00 uur. Hooikade 13.

IMG 3940(1)

Sinaasappels in het Science Café

29 november 2024

Micro-depots vol etherische citrusolie, minuscule zakjes met sinaasappel-pulp en prachtige kristallen: sinaasappels, mandarijnen en citroenen zijn onder de microscoop prachtig om te bekijken. Ik zet daarom vrijdagmiddag 29 november microscopen klaar in het Science Café van de Hortus Botanicus Leiden. Deze middag, georganiseerd door de hortus, gaat over citrusvruchten. Er zijn korte lezingen over de citrusfamilie en er is een citrus-rondleiding. Ook kun je citrushoning proeven, zelf een pomander (geurverspreider) maken en recepten verzamelen. En je kunt de expo over geurbeleving bezoeken: vrijdagmiddag 29 november van 13.30 tot 16.00 uur. Rapenburg 73 in Leiden.

Schermafbeelding 2024 08 16 om 18.05.07

De KunstParade

18 oktober 2024 t/m 5 januari 2025

38 kunstenaars die een band met Delft hebben, presenteren zich in Museum Prinsenhof Delft met elk 1 werk. Met objecten, installaties, schilderijen, tekeningen. En met 1 microscoopfoto afgedrukt op een plaat van anderhalve bij anderhalve meter: een portret van de klierhaar van de akkermelkdistel. Een 'must see', al zeg ik het zelf. Door de extreme uitvegroting van deze 2 millimeter lange klierhaar, balanceert de extreme uitvergroting op de rand van kunst en wetenschap.

Brocolli2small kopie 2 2

Microscopie-workshops over groente

november 2024 tot fabruari 2025

Groente eten is gezond. Maar wat weten we eigenlijk van het binnenste van tomaat, broccoli, artisjok, courgette, paprika en sperziebonen? In een serie van zes microscopie-workshops leggen we groente onder de microscoop. We maken microscopische preparaten van verschillende onderdelen van de groente van de dag, we versterken de kleurcontrasten en bedden bewerkte plakjes van deze gezonde lekkernijen in kunsthars in. We maken er door de microscoop foto’s van en je krijgt een handout mee met uitleg.
Tien microscopen met alle toebehoren staan startklaar. Elke workshop duurt 2½ uur. 
Gemaakte micro-preparaten mogen mee naar huis. Ook uitstekend te doen voor beginners!

Data:
Tomaat: vrijdag 22 november 2024
Broccoli: zondag 15 december 2024
Artisjok: vrijdag 10 januari 2025
Courgette: zondag 19 januari 2025
Paprika: vrijdag 31 januari 2025
Sperziebonen: zondag 16 februari 2025

Steeds van 14.00 – 16.30 uur - 

Microscopie-atelier Rob van Es
Hooikade 13, Delft
-  45 euro per persoon
- 40 euro als je eerder al meedeed

IMG 1946

KaleidoScape

Vanaf augustus 2024

Met een gedicht van Flip van der Eijk over Midden-Delfland, zes sjabloondrukpanelen over de horizonnen van Midden-Delfland van mijn hand en een speciaal voor deze gelegenheid geschreven minimal-music stuk van Boudewijn Ruigrok, uitgevoerd door klarinet-ensemble Caeckelbont. KaleidoScape wordt als ‘Gesamtkunstwerk’ nog verschillende keren uitgevoerd op 5 augustus in het gemeentehuis van Schipluiden, 14 september in de Dorpskerk Schipluiden, februari 2025 in 38CC Delft. Meer uitvoeringen zijn onderweg.

In de Dorpskerk van Schipluiden (Dorpsstraat 3) zijn de zes sjabloondrukken als zelfstandige expositie op de zaterdagen te zien van 3 augustus tot 14 september.

Schermafbeelding 2024 09 05 om 12.30.23

Vermeer stapt naar de rechter

4 september t/m 31 oktober 2024

Johannes Vermeer stapt naar de rechter. Rembrandt van Rijn en Vincent van Gogh komen mee. Twaalf van mijn eigentijdse sjabloondrukken van dit illustere drietal zijn tot eind oktober te zien in het Haagse Paleis van Justitie. In de gang tussen de grote rechtszaal en de perstribune. Toegankelijk voor bezoekend publiek, rechters en advocaten. Saillant detail: heel lang geleden stond ik hier als journalist zelf voor de rechter wegens het beschermen van een bron. Terug van weggeweest zeg maar.

Schermafbeelding 2024 07 21 om 17.18.47

'Geuren van de Méditerrannée' op herhaling

10 november en 8 december 2024

De workshop ‘Geuren van de Méditerrannée’ gemist? Geen nood. Op zondag 10 november en zondag 8 december is deze microscopie-workshop over tijm, rozemarijn en lavendel op herhaling in de Hortus botanicus Leiden. Meer informatie en aanmelden via de agenda in ‘Zien en doen’ op www.hortusleiden.nl

Schermafbeelding 2024 04 13 om 21.13.21

De Verruiging

7 september tot en met 30 november 2024

7 schilderlessen over het ombuigen van fijn werk naar ruig werk. Van preciese foto’s of realistische schilderijen naar ruig werk dat nog maar net herkenbaar verwijst naar het tere en zo preciese origineel. Wat is daar zo boeiend aan? 
Ruiger werken lijkt makkelijker dan precies en realistisch werken. Maar dat is dus niet zo. Bij het verruigen van je onderwerp moeten belangrijke keuzes worden gemaakt. De allerbelangrijkste: wat is de toegevoegde waarde van het verruigen? Het onderwerp kan bijvoorbeeld meer dynamiek krijgen, dramatischer worden, beter passen bij het tijdbeeld van nu of bij de gemoedstoestand van de kunstenaar.

illustratie: Der Zaun van Armando