Workshops & events

IMG 3178 (1)

Denkend aan IJsland

15 april t/m 15 juni 2025

Marloes Koster (IJsalndse landschappen vanuit de herinnering) en Rob van Es (lava-planten onder de microscoop). Op de kunstmuur van De Salon, tussen brasserie Huszar en de ateliers, in het Bacinol-gebouw aan de Hooikade 13 in Delft

IMG 6712

Ronddwalen in de venkelknol

Woensdagavond 18 juni (20.00 - 22.30 uur) microscopie-workshop

De venkelknol en andere delen van deze plant gaan woensdagavond 18 juni bij mij onder de microscoop. De plant ziet er van buiten een beetje saai uit. Maar van binnen is dat een heel ander verhaal. Er staan 10 microscopen met toebehoren klaar. We gaan piepkleine onderdelen en ultradunne plakjes venkel bewerken, zodat onzichtbare contrasten zichtbaar worden. En we gaan microscoop-foto’s met de smartphone maken. De gemaakte preparaten gaan als souvenir mee naar huis. Als afsluiter van deze workshop iets heel anders: kijken naar plankton uit de Schie!
Deze workshop is ook voor beginners. 

Scherm­afbeelding 2025 05 15 om 22.07.56

Groente en fruit onder de microscoop

Woensdagavonden van 20.00 tot 22.30 uur
Atelier Rob van Es, Hooikade 13 in Delft

Begin 2025 hadden we in het microscopie-atelier in het Delftse Bacinol-gebouw een serie microscopie-workshops over groente. Dat smaakte naar meer.
Vandaar nu deel 2: nog meer groente – en fruit - onder de microscoop  En omdat  je niet alleen gevarieerd moet eten, maar ook gevarieerd moet kijken, sluiten we elke workshop af met een uitsmijter die niet met groente en fruit te maken heeft, maar wel heel verrassend is!
 
We maken microscopische preparaten van verschillende onderdelen van de groente of fruit van de dag, we versterken de kleurcontrasten en bedden bewerkte plakjes van deze gezonde lekkernijen in kunsthars in. We maken er door de microscoop foto’s van en je krijgt een handout mee met uitleg.
Tien microscopen met alle toebehoren staan startklaar. Elke workshop duurt 2½ uur. 
Gemaakte micro-preparaten mogen mee naar huis. 
Ook uitstekend te doen voor beginners!

Data: 

28 mei: aardbei, met als uitsmijter: kleine mieren
18 juni: venkel, met als uitsmijter: plankton
2 juli: passievrucht, met als uitsmijter: broodschimmels
16 juli: vijgen, met als uitsmijter: microwormpjes
30 juli: ananas, met als uitsmijter diatomeeën
13 aug: kokosnoot, met als uitsmijter gemummificeerde fruitvliegjes
3 sept: mais, met als uitsmijter: wangslijm
17 sept: gember, met als uitsmijter textielvezels
1 okt: prei, met als uitsmijter yoghurt-bacteriën

5588 Hortus botanicus   campagnebeeld2 kopie

Planten & Planeten

Doorlopend te zien in de Hortus botanicus Leiden

In de Hortus botanicus Leiden is de tentoonstelling Planten & Planeten te zien, een samenwerking tussen Instituut Sterrewacht en de Hortus botanicus Leiden. Ontdek het fascinerende verhaal van leven op aarde, met moderne rariteitenkabinetten, oeroude planten, meteorieten en kunstwerken. Rob van Es maakte botanische micropreparaten voor deze expositie.

Scherm­afbeelding 2025 06 09 om 08.38.34

Botanische wonderwereld in Energy Transition Campus Amsterdam

15 augustus tot 15 oktober 2025

Planten gaan extreem duurzaam met hun energie om. Daar hebben ze slimme oplossingen voor. Moet ook wel, willen ze overleven in de natuur. De botanische microscopie-foto’s van kunstenaar en botanisch microscopist Rob van Es die deze duurzaamheid illustreren zijn van 15 augustus tot 15 oktober te zien in de centrale hal van Energy Transition Campus Amsterdam. Het is een ultramodern, duurzaam gebouw op de noordelijke IJ-oever van Amsterdam. Ze werken in het onderzoekscentrum aan innovatieve oplossingen voor de energietransitie. Dat gebeurt in een communtiy van Shell, start-ups, scale-ups, kennisinstituten, grensverleggende academici en bedrijven die de energietransitie als ultiem doel hebben.

Geen betere plek dus om aan de hand van prachtige microscopie-foto’s van planten op celniveau te laten zien hoe de botanische wereld om ons heen met energie omgaat.

PHOTO 2025 04 27 19 52 14 2

Microscopie-safari

24 augustus en 26 oktober 2025, 13.30 - 16.30 uur.
Hortus Botanicus Delft

Ga met microscopist Rob van Es mee op een drie uur durende micro-safari en ontdek de fascinerende binnenwereld van planten en bomen: zo zag je de hortus nog nooit!
Het werkt zo. Met een klein groepje kijken we eerst hoe een microscoop werkt. Met instructies, een loep en een botanisch schaartje begint de safari in de hortus. Ga onder begeleiding van een Hortus medewerker op zoek naar de bomen en struiken die op het safariprogramma staan en knip er zoals geïnstrueerd heel kleine stukjes af. Die gaan mee naar de tien microscopen die startklaar staan in de safarikamer. Met een microscopeermes snij je van de plantenmonsters ultradunne plakjes. Die ga je bewerken met speciale vloeistoffen. Daarna begint het grote genieten. Je ontdekt onder de microscoop dat de safari-oogst fantastische landschappen oplevert van gekleurde cellen en vezels. Via de kijkbuizen van de microscoop fotografeer je die landschappen. Natuurlijk legt Rob van Es precies uit wat je ziet. Alles wat je gemaakt hebt, mag mee naar hus.

Scherm­afbeelding 2025 04 26 om 08.36.03

Het gelaagde werk

Cursus van 6 september tot begin november

Leer in het atelier van Rob van Es te werken in laagjes. Met inspirerende voorbeelden als Jan Mankes en Per Kirkeby. Maar ook met eigen werk! Ontdek hoe laagjes in een kunstwerk niet alleen sfeer geven, maar ook dat ze een tijdreis kunnen bieden. Stuclagen op oude kunstwerken, erosielagen op grottekeningen: heerlijk om mee te experimenteren en om te ontdekken hoe je zoveel meer uit een kunstwerk kunt halen.

9 zaterdagochtenden van 6 september tot begin november

Scherm­afbeelding 2025 04 18 om 10.56.01

Kunstmaand Ameland

November 2025

In november doe ik mee met Kunstmaand Ameland. Ik laat prints zien van microscoop-opnamen van zoutminnende planten. De planten dus die op Ameland op de grens van zilt en zoet voorkomen. Mijn invalshoek is kunstzinnig, niet biologisch.

Waterkan kopie

Delftse wortels

Medio oktober 2025 tot medio februari 2026

Eigentijds grafisch werk over Delftenaren die de 17de eeuw geschiedenis schreven. Johannes Vermeer, Antoni van Leeuwenhoek, Pieter de Hooch, Reinier de Graaf en anderen.

Groepsexpositie van Rob van Es, Annemiek van de Pol en Rafael Martig.

 Te zien op de expositiemuur van het Reinier de Graaf Gasthuis in Delft.

50 x 50 b

workshops monoprints met bloemen en planten

voor kinderen en volwassenen

Monoprints maken met echte bloemen en planten. Leuke workshop voor kinderen en volwassenen. Altijd verrassende resultaten!

Scherm­afbeelding 2025 04 28 om 10.30.32

Achter de rug

Verderop op deze web-pagina vind je recente activiteiten

Een deel van de evenmenten, exposities, curssussen en workshops die recentelijk zijn geweest, keert binnenkort in geactualiseerde vorm weer terug...

IMG 9232 kopie

De ongeziene groene stad

17 april tot 28 mei 2025
Stadskantoor gemeente Delft, grote publieksruimte

Delft heeft een ongeziene kant: de binnenkant van bomen langs de grachten, van bloemen in de parken en van onkruid op de stoepen. Kunstenaar en botanisch microscopist Rob van Es brengt deze ongeziene groene stad in beeld. Flinterdunne plakjes plantenweefsel gingen met contrastvloeistof onder de microscoop. Met de camera is zo een serie veelkleurige botanische Delftse landschappen op celniveau vastgelegd.

Scherm­afbeelding 2025 05 24 om 21.59.59

Het Grote Paardenbloemenfeest

Vrijdag 6 juni, 13.30 - 16.30 uur. Science Café in Hortus botanicus Leiden

Paardenbloemen en andere composieten (denk aan de artisjok) bij mij onder microscoop: op vrijdag 6 juni in het Science Café van de Hortus botanicus Leiden. Maar ook deze middag (13.30 - 16.30 uur), honing, nectar en siroop van paardenbloemen. En presentaties en boeken en botanisch tekenen...

Scherm­afbeelding 2025 05 24 om 22.07.48

Zie en hoor Midden-Delfland in Oude Kerk Maasland

Zondag 1 juni, 15.00 uur Oude Kerk Maasland

De kerk stamt uit circa 1400. Het riviertje De Gaag stroomt er omheen. De ligging van de Oude Kerk van Maasland midden in het dorp is een van de vele verrassingen van Midden-Delfland. Op 1 juni zijn in deze kerk meer verrassingen. Bij het gedicht ‘Het Land in de Stad’ van Flip van der Eijk maakte ik zes veelkleurige sjabloondrukken over Midden-Delfland. Boudewijn Ruigrok componeerde bij deze combinatie voor ensemble Caeckelbont een stuk voor zes klarinetten. Zondag 1 juni om 15.00 uur is dit gezamenlijke kunstwerk (‘KaleidoScape’) mee te maken. In de Oude Kerk van Maasland, met de kabbelende De Gaag vlakbij en het wijdse en veelkleurige polderlandschap als een enorme waaier in het achterland van Maasland. Meemaken? Check: www.odeaanmiddendelfland.nl

Scherm­afbeelding 2025 05 29 om 22.59.31

Hortus Plants & Art Fair

1 juni 2025 Hortus Botanicus Delft
Poortlandplein 6 Delft

Op zondag 1 juni doe ik mee aan de Hortus Plants & Art Fair. Je kunt bij mij bijzondere prints van botanische microscopische beelden kopen. En je kunt je inschrijven voor nieuwe microscopie-workshops.

Wortel biestarwegras

Ondergrondse micro-workshop

Zondag 11 mei 2025, 14.00 - 16.30 uur
atelier Rob van Es, Hooikade 13 in Delft

We gaan 11 mei ondergronds en onderzoeken wortels van planten. Die zijn heel anders dan de stengels bovengronds. In de wortels worden water en mineralen opgezogen. Heel fijne wortelhaartjes en schimmelnetwerken helpen een handje.
Zondagmiddag 11 mei gaan we het ontdekken. Er staan 10 microscopen met toebehoren klaar. We gaan van verschillende planten piepkleine plakjes wortel bewerken, zodat onzichtbare contrasten zichtbaar worden. En we gaan microscoop-foto’s met de smartphone maken. De gemaakte preparaten gaan als souvenir mee naar huis. Deze workshop is ook voor beginners.

Scherm­afbeelding 2025 05 02 om 21.13.51

Thee zetten met een microscoop

Vrijdag 16 mei, 13.30 - 16.30 uur, Hortus botanicus Leiden

In het Science Café van de Hortus botanicus Leiden staat vrijdagmiddag 16 mei de theeplant centraal. Er zijn rondleidingen, korte lezingen, proeverijen, boeken. En je kunt bij mij de theeplant onder de microscoop bewonderen. Liefhebbers kunnen ter plaatse een microscopisch thee-preparaat maken. Thee zetten met een microscoop dus. Wees welkom.

Scherm­afbeelding 2025 03 24 om 14.07.32

Lezing  over kunst en botanische microscopie
Hortus Botanicus Amsterdam

Vrijdag 11 april 14.30 uur

Hoe breng je met de microscoop botanische onderwerpen in beeld als je de wereld met een kunstenaarsoog beziet?

Lezing van Rob van Es voor Vrienden van de Hortus Botanicus Amsterdam

Scherm­afbeelding 2025 03 04 om 16.58.16

Microscopie-workshop over de roos

Zondagmiddag 6 april 2025
atelier Rob van Es, Hooikade 13 in Delft

Een roos is een bloem vol symboliek. ’Een roos is een roos is een roos’, dichtte schrijfster Gertrude Stein ooit.  Ook onder de microscoop is de roos pure poëzie.  Met bijvoorbeeld een oogstrelend vruchtbeginsel en een geraffineerde structuur in de steel. En dan die bloemblaadjes…
Zondagmiddag 6 april gaan we het ontdekken. Er staan 10 microscopen met toebehoren klaar. We gaan piepkleine onderdelen en ultradunne plakjes roos bewerken, zodat onzichtbare contrasten zichtbaar worden. En we gaan microscoop-foto’s met de smartphone maken. De gemaakte preparaten gaan als souvenir mee naar huis. Deze workshop is ook voor beginners.

IMG 4687 2 kopie

Atelierroute Delft

Zaterdag 12 en zondag 13 april 2025

Atelierroute in Delft. Ook ateliercomplex Bacinol (Hooikade 13) doet mee. Dus mijn atelier is dan ook te bezoeken. Beide dagen van 12.00 tot 17.00 uur

IMG 4717 3

Lentesalon Delft

3 april t/m 4 mei 2025

In Kadmium, Agathaplein 4, Delft

“Lentesalon 2025”

Scherm­afbeelding 2024 12 17 om 19.31.13

Cursus '100 kleuren zwart'

7 lessen: januari t/m maart 2025

100 kleuren zwart? Zwart is zwart zou je zeggen. Maar dat is niet zo. Zwart is ook licht-zwart: grijs dus. Met verschillende tinten zwart kun je dingen maken die zoveel kleur en nuances verbeelden dat het rood van een roos erbij verbleekt.
In deze tijd van schreeuwende kleuren en botte contrasten is ‘100 kleuren zwart ‘ een weldaad voor het oog. 

We gebruiken in de cursus nu en dan ook een subtiele steunkleur. En we maken soms een uitstapje naar monochroom werken in een andere kleur. Maar meest van dit alles toch vooral zwart. Ook experimenteren we met verschillende materialen. Van houts-kool, siberisch krijt en conté tot karton in zwarte en grijze tinten. En van donkere inkten tot linosnedes (gastles kunstenaar en ‘drukwerker’ Mariska Mallee). 
Deze cursus is niet voor zwartkijkers, maar voor mensen die door de herwaardering van zwart graag kleur aan het bestaan willen geven.  
Zeven lessen in het atelier van Rob van Es

Gebouw Bacinol, Hooikade 13 in Delft
 
Kosten € 275,00 
(zeven lessen, inclusief alle materialen)
 
De cursus is naar keuze op woensdagavond of zaterdagochtend te volgen.
 
Woensdag-cursus
Woensdagavond van 20.00 tot 22.30 uur,
op 22 januari, 29 januari, 5 februari, 19 februari, 5 maart, 
12 maart en 19 maart. 

Zaterdag-cursus DE ZATERDAGCURSUS IS INMIDDELS VOLGEBOEKT.
Zaterdagochtend van 10.00 tot 12.30 uur, 
op 25 januari, 1 februari, 8 februari, 22 februari, 8 maart, 
15 maart en 22 maart.

Aanmelden en meer informatie:
info@robvanes.nl

Scherm­afbeelding 2025 02 19 om 21.30.12

Het landschap van de verbeelding

Zondag 9 maart bij Land Art Delft aan de Rotterdamseweg 205

Het project heet KaleidoScape, een versmelting  van gedicht, minimal music voor zes klarinetten en zes sjabloondrukken van mijn hand. Op 9 maart te zien en te horen in de yurt-tent van Land Art Delft. Een ode aan Midden-Defland. Voor meer informatie en tickets: www.odeaanmiddendelfland.nl

IMG 4705

Aangroeisels op bomen

Zondag 9 februari

Microscopieworkshop over korstmossen en mossen: aangroeisels op bomen. Met speciale aandacht voor de samenwerking tussen algen en schimmels.

Hortus botanicus Leiden

UITVERKOCHT